Så håller Helsingborgs stad hoten borta

För att hålla city tryggt har Helsingborgs stad investerat i en terroristsäker säkerhetslösning. Lösningen består av höj- och sänkbara pollare som ska hålla den ökade trafiken borta, men även se till så att eventuella hot som terroristattacker inte inträffar.

När Helsingborgs stad ville säkra upp gågatorna i city skulle en terroristsäker lösning tas fram. Tanken var att hitta ett sätt att förhindra obehörig trafik från att ha fritt tillträde, samtidigt som behörig trafik på ett smidigt sätt skulle fortsätta få tillgång till bostäder, butiker och företag. Genom stadens samarbetspartner AKEA fick Heras, experter inom områdesskydd, uppdraget att ta fram en lösning.

– För Helsingborgs stad var det viktigt att hålla obehörig trafik ute, bland annat för att försvåra att terrordåd likt det i Stockholm 2017 inträffar. Samtidigt var det viktigt att behörig trafik smidigt skulle kunna ta sig in. Vi kom vi fram till att pollare var den bästa lösningen eftersom de kan styras så att rätt personer får tillträde, men andra hålls ute, säger Henrik Otterstedt, Country Manager för Heras Sverige.

För att anpassa säkerhetslösningen efter olika platser valdes pollare av olika säkerhetsklass. Vissa pollare utformades som en fast installation så att ingen fick tillträde, medan andra blev höj- och sänkbara. Henrik Otterstedt förklarar:

– Vi ville ta fram en smidig och effektiv lösning för alla inblandade. För att göra lösningen så praktisk som möjligt kan därför behörig trafik, såsom boende och fastighetsägare, höja och sänka pollarna via mobilen.

Sofie Svedström, projektledare för projektet på Helsingborgs stad, berättar att reaktionerna från medborgarna hittills bara varit positiva.

– Fastighetsägare och boende har stor förståelse för att vi vill skapa säkra miljöer för fotgängare. En del har också hört av sig och vill ha pollare på fler platser i stan för att förhindra buskörning på vissa gator, säger hon.

För att vara säkra på att pollarna ska kunna fortsätta hålla Helsingborgs fotgängare säkra fortsätter Heras sköta service och underhåll. Det ska ge en lång livslängd och minska risken för driftstörningar.

För frågor eller ytterligare information, vänligen kontakta: 
Henrik Otterstedt, Country Manager
henrik.otterstedt@heras.se
042-29 50 13