Inbrotten ökar när företagen satsar på cybersäkerhet

Under de senaste två åren har antalet inbrott hos svenska företag ökat och enligt Svenskt Näringsliv är just inbrott det näst vanligaste brottet som svenska företag utsätts för. Samtidigt läggs bara hälften så mycket pengar på områdesskydd som på cybersäkerhet. Nu varnar Heras, experter på områdesskydd, för att inbrotten kommer fortsätta öka om inte mer fokus läggs på fysisk säkerhet.

Idag lägger företag dubbelt så mycket krut på cybersäkerhet som på säkerhet som skyddar företagets byggnader eller områden. Det visar marknadsanalyser som undersökningsföretaget Marketsandmarkets gjort på den globala säkerhetsmarknaden. Samtidigt ökar inbrotten hos svenska företag – en ökning som riskerar att bli ännu värre om inte företagen börjar tänka mer på den fysiska säkerheten.
– För att minska risken för brott krävs fokus på alla delar, inte bara på cybersäkerhet. När den fysiska delen glöms bort riskerar företagen att råka ut för ännu fler inbrott, vilket dessutom gör det lättare för brottslingar att ta sig in till företagens system, nätverk och datorer. Utan rätt områdesskydd riskerar alltså även cyberbrotten att öka, varnar Henrik Otterstedt, Country Manager för Heras AB.
Att inbrotten ökar hos svenska företag är något som visas i en studie gjord av Svenskt Näringsliv. Studien baseras på svar från 2 272 svenska företag och visar att inbrott är det näst vanligaste brottet som svenska företag utsätts för. Mellan år 2018 och 2020 blev 21 procent av företagen någon gång utsatta för inbrott, medan fem procent utsattes för något synligt eller osynligt cyberbrott.

– Jag vill påstå att det i många fall är lättare att bryta sig in på det fysiska området än i ett företags e-post. Samtidigt uppmärksammas “byta lösenord-dagen” men det finns ingen motsvarande dag för områdes- eller skalskydd i kalendern, säger Henrik Otterstedt.

Samtidigt som inbrotten ökar visar undersökningarna från Marketsandmarkets att satsningarna på cybersäkerhet väntas öka med cirka 60 procent under de närmaste åren, medan satsningarna på den fysiska säkerheten enbart verkar öka 30 procent.

– Att se en ökning av antalet inbrott bland svenska företag är olyckligt, och i en värld där cyberbrotten får allt mer uppmärksamhet är det viktigare än någonsin att inte glömma bort det fysiska skyddet. För att skydda sig på bästa sätt är det en kombination av cybersäkerhet och fysiskt skydd som gäller, avslutar Henrik Otterstedt.